sábado, 19 de octubre de 2013

O κόσμος της Ντέιζι Κανάβος

Ο κόσμος της μελαχρινής καλλονής από την Μπογκοτά της Κολομβίας αποτελείται από τα τρία της παιδιά και το σύζυγό της Παύλο. Δεν περιορίζεται, όμως, στους τοίχους του διαμερίσματός τους, σε έναν ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης... 

H Ντέιζι είναι όλο ζεστασιά, γλυκύτητα και εξυπνάδα. Οι λατινικές της ρίζες φαίνονται στους θερμούς ασπασμούς όταν επιστρέφουν τα τρία παιδιά της -η Σοφία, ο Πέτρος και ο Νικόλας- από το σχολείο, όταν αγκαλιάζει τον άντρα της Παύλο, αλλά κι όταν μου ετοιμάζει η ίδια καφέ, φερμένο από την Κολομβία, ή όταν μου περιγράφει την πρώτη φορά που είχε ραντεβού με τον Έλληνα που ερωτεύτηκε σφόδρα, μια καλοκαιρινή νύχτα της Νέας Υόρκης... "Η Ελλάδα ήταν στη ζωή μου πολύ πριν γνωρίσω τον άνδρα της ζωής μου", λέει. "Είχα την τύχη να γνωρίσω μια ελληνική οικογένεια, η οποία πολύ συχνά με καλούσε να περάσω μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μου διακοπών στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Έτσι, γνώρισα τη μαγεία, τη θαλπωρή, τη φιλοξενία και τον γεμάτο αγάπη για τη ζωή χαρακτήρα των Ελλήνων. Νομίζω πως στο ταμπεραμέντο μοιάζουμε πολύ εμείς οι Κολομβιανοί με τους Έλληνες. Έχουμε την ίδια δίψα για ζωή, για γλέντι και χορό". Όταν γνωρίστηκε με τον Παύλο Κανάβος -είναι Έλληνας δεύτερης γενιάς, ο οποίος γεννήθηκε στη Βοστόνη- η έλξη ήταν αμοιβαία και έντονη από την πρώτη στιγμή. Είχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Ο Παύλος ασχολούνταν με τα οικονομικά και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η Ντέιζι μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές της στο Cornell University της Νέας Υόρκης και μετέπειτα πήρε το master της από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στα ξενοδοχειακά και στα μεσιτικά. Της έκανε πρόταση γάμου τρεις μήνες αργότερα, ενώ παραθέριζαν στη Σαρδηνία. Εκείνη δέχτηκε, με τον όρο όμως να περίμενουν ακόμα ένα χρόνο, προτού αποφασίσουν να ενώσουν τις ζωές τους. Λίγους μήνες αργότερα, καθώς άνοιγε την πόρτα του διαμερίσματός της, στη Νέα Υόρκη, με θέα τα εντυπωσιακά κτίρια και τους ουρανοξύστες του Μανχάταν, στο σκοτάδι που επικρατούσε αναβόσβηναν μόνο οι φλόγες των κεριών που ήταν αναμμένα.

Από το διπλανό δωμάτιο εμφανίστηκε μια ομάδα mariachi τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια από την Κολομβία. Ο Παύλος, πεσμένος στα γόνατα, τραγουδούσε με τις λίγες λέξεις που έμαθε στα ισπανικά, δηλώνοντας την αγάπη του και ζητώντας τη σε γάμο. Φορούσε το τεράστιο μαύρο καπέλο των mariachi και στα χέρια του κρατούσε το δαχτυλίδι με το ζαφείρι και τα διαμάντια που θα δεχόταν η Ντέιζι ως σύμβολο των αρραβώνων τους. Ένα χρόνο μετά, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης, χοροστατούντος του ιερέα Χαράλαμπου Στεφανόπουλου, πατέρα του στενού συνεργάτη του Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλου. Οι πεντακόσιοι καλεσμένοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα, την Κολομβία και πολλές πόλεις της Αμερικής. Η μητέρα του Παύλου, λίγες εβδομάδες πριν από το γάμο, ανέλαβε να διδάξει μαθήματα ελληνικού χορού -συρτάκι, ζεϊμπέκικο και νησιώτικα- έτσι ώστε οι ετερόκλητοι καλεσμένοι να μπορέσουν να διασκεδάσουν όλοι μαζί. Έτσι ακριβώς έγινε: Στην υπέροχη μπουαζερί σάλα του Μετροπόλιταν Κλαμπ, μέσα στο πέτρινο και μαρμάρινο town house της 5ης Λεωφόρου, την κολομβιανή μουσική ακολούθησε το ελληνικό μπουζούκι και το καλαματιανό. Το γλέντι κράτησε έως το πρωί. Τώρα, η οικογένεια που αποτελείται πλέον από πέντε μέλη, ζει σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, διακοσμημένο σύμφωνα με το γούστο της οικοδέσποινας. "Ως καλή πρέσβειρα της χώρας μου, ήθελα να χρησιμοποιήσω έναν Κολομβιανό διακοσμητή, ώστε να αντανακλά τις ρίζες μου, αλλά παράλληλα να "κατανοεί" τη συμβίωση της λατινικής και ελληνικής ατμόσφαιρας που θέλαμε να δημιουργήσουμε.

No hay comentarios:

Publicar un comentario